Advies ontvangen?

Blog

Nieuw pensioen stelsel

We hebben allemaal wel eens gehoord dat inmiddels de AOW leeftijd is gestegen en ook dat de pensioenleeftijd veranderd is naar 68 jaar. Maar dat er een nieuw pensioenakkoord is en het pensioenstelsel gaat veranderen is nog relatief vaag. Wat gaat er dan veranderen en wat betekent dat dan?

In het huidige stelsel is er vaak sprake van een middelloonregeling, hierbij bouwt men een vast bedrag aan pensioenuitkering op per jaar wat afhankelijk is van het inkomen. In het nieuwe pensioenstelsel spreken we niet meer over een pensioenuitkering, maar over een pensioenverwachting. De zekerheid wordt de hoogte van de premie die je inlegt. De premie die je betaalt is dan het uitgangspunt en niet het op te bouwen pensioen, zoals nu het geval is.

De nieuwe regels worden ingevoerd per 2023.

Wat blijft het zelfde? Als werknemer blijf je samen met je werkgever geld opzij zetten voor later, ook ben je er zeker van dat je pensioen opbouwt.

Wat verandert er? Het wordt duidelijker wat je aan geld inlegt, wat je daarmee aan vermogen opbouwt en wat je daarmee straks aan pensioen kunt verwachten. Het pensioen wordt beweeglijker. Gaat het goed met de economie, als werknemer zie je dat je verwachte pensioen groeit. Maar het betekent ook dat de pensioenen lager worden als het economisch tegen valt.

Wat verandert er nog meer? Naast de versoepeling van de RVU-heffing (zie hierover in onze RVU blog) maakt de nieuwe wet het mogelijk om meer verlof te sparen en vanaf 1 januari 2023 kun je kiezen voor een bedrag ineens. Dat betekent dat je een deel van je pensioen in één keer opneemt als je met pensioen gaat. Dit bedrag kun je gebruiken voor wat je maar wilt.

Altersum kan samen met jou bekijken wat de mogelijkheden en de consequentie zijn voor jouw persoonlijke situatie.

Mocht je meer willen weten over jou mogelijkheden omtrent jou pensioen en de manier hoe Altersum dit aanpakt voor jou, klik dan hier en zie wat de Altersum aanpak betekent.