Het ontstaan van onrust
Helaas leidt een herstructurering vaak tot gedwongen ontslagen, waardoor er veel onrust onder het personeel ontstaat. Werknemers betrokken bij een reorganisatie zijn meestal over twee zaken zeer ongerust:
1. Kom ik nog aan het werk?
2. Hoe zit het met mijn financiële positie?
Ten onrechte wordt hier vaak de ontslagvergoeding, alleen, onder verstaan. De ongerustheid gaat echter veel vaker over vragen als: Hoe moet het nu met mijn vaste lasten, ontstaat er een pensioengat, een studieschuld of andere financiële verplichtingen, de (toekomstige) studie van de kinderen etcetera?
Bovendien verandert er veel in de opvang van de sociale gevolgen van bedrijfssluitingen, reorganisaties en herstructureringen. Dit wordt met name veroorzaakt door de steeds verder terugtredende overheid. Vooral binnen het sociale verzekeringsstelsel is een aanzienlijke versobering waarneembaar.
In het recente verleden was een sociaal plan in belangrijke mate een aanvulling op een basisstelsel van en rondom WW-gerelateerde voorzieningen. Vanwege reeds doorgevoerde wijzigingen (denk hierbij bijvoorbeeld aan de wijzigingen binnen de WW-wet en het invoeren van een actieve sollicitatieplicht voor ouderen en mogelijke veranderingen in de nabije toekomst, ontstaat de behoefte aan een sociaal plan dat meer van deze tijd is.
Het creëeren van rust
Altersum heeft, mede in het licht van bovengenoemde ontwikkelingen, een methodiek ontwikkelt waarmee organisaties op zorgvuldige en effectieve wijze om kunnen gaan met boventallige werknemers. Deze methodiek is inmiddels in de praktijk getoetst en zeer succesvol gebleken.
Mensen kunnen beter niet afhankelijk worden gemaakt van een onzeker sociaal verzekeringsstelsel. Onafhankelijkheid leidt immers tot rust. Een sociaal plan dat redeneert vanuit een situatie dat er nauwelijks tot geen sociaal vangnet is en waarbij bemiddeling van werk naar werk centraal staat is van groot belang. De nadruk moet daarbij liggen op een goed outplacementproces en het krijgen van rust. Deze rust is essentieel voor het functioneren binnen de organisatie, voor de privé-situatie van de betrokken medewerker en bij de zoektocht naar een nieuwe baan.
Het verstrekken van duidelijke informatie middels informatiebijeenkomsten, het voeren van individuele adviesgesprekken en het verzorgen van duidelijke adviezen zijn belangrijke bouwstenen van de dienstverlening door Altersum. Vooral de wijze waarop dit wordt uitgevoerd, draagt bij aan het wegnemen van vragen en onduidelijkheden en zorgt voor rust in de organisatie. Vanuit de adviespraktijk bij bedrijfssluitingen, grote reorganisaties en herstructureringen heeft Altersum een specifiek instrument ontwikkeld: het zogenaamde nulmetingtraject.
Conclusie
Door het nulmetingtraject krijgen de betrokkenen een helder beeld van hun financiële situatie en duidelijkheid over het benodigde inkomen bij een nieuwe werkgever of het gevolg van een eventuele overgang van de onderneming. Hierdoor ontstaat rust en kan de betrokken werknemer zich richten op de mogelijkheden en kansen op de arbeidsmarkt of de mogelijkheden bij de nieuwe werkgever. Dit leidt meestal tot een sneller resultaat voor de werknemer in zijn/haar zoektocht naar een andere baan of acceptatie van de overgang. De voorgestelde begeleiding van de werknemer is dus ook in het belang van de werkgever, omdat op deze manier de reorganisatie snel en zorgvuldig kan worden afgerond.